Friday, December 31, 2010

The Last Friday

Time after time ... day by day .. week after week ... month after month .. finally had enough one year that I skip over this ...banyak kisah suka duka yang aku lalui...samada bersama-sama kawan...mahupun bersendirian....hari ni jatuh 31 dec 2010... hari jumaat telah menjadi hari penutup bagi tahun arnab ini...(entah main hentam je)agak mengge disitu ye..hehe...sunguh indah cuaca mendung saat keluar umah tadi semata mata ingin menunaikan solat jumaat..perasaan cam kat england je...=p...Apa yang penting...amalan tahun ini moga di pandang oleh tuhan..amenn..begitu juga dengan rakan-rakan sekalian..

Malam ini nak tengok bunga api rasanya..sebab..dah 4 tahun aku tak tengok bunga api untuk new year...tahun lepas tak sempat nak tengok..sebab tak der member nk follow....entah tetiba masing-masing jadi malaikat..hehe..anyway nk ucapakan selamat tahun baru buat kawan-kawan semua...pasakkan azam baru!!agar tahun depan lebih manis dari tahun ini!!...(ceh...)


This is a picture of my last day in the year 2010

Thursday, December 30, 2010

Oh come hearts



I remember going to do last night .. but this post is feeling sleepy just told me to postpone the first .. hehehe...bukan nk cerita apa sangat..cuma nak sampaikan hasrat hati yang sedih semalam malam..boleh pulak aku terleka dengan cerita yang sangat mendidik jiwa anak-anak muda like me..oohh...so hard to say about these feelings..

Filem yang aku cuba maksudkan ini adalah...filem sambungan dari "LASKAR PELANGI"..dan filem sambunganya adalah "SANG PEMIMIPI"..cerita yang memakan masa selam dua jam..memang tidak menyia-yiakan waktu aku..walaupun exam kian berbaki two weeks only....banyak manfaat yang aku terima...hampir-hampir mengalir air mata aku..tapi nasib baik ada housemate keluar masuk dari bilik aku ni..klw x....
monsoon la jawabnyer..hehehe..

Adalah sebelum dua tiga hari ni...aku ingat nk tgk filem ''KETIKA CINTA BERTASBIH'' semata-mata nk cari mood study seperti KHOIRUL AZAM....tapi ada cerita lain dan baru keluar lagi....memang bernas pelawaan kawan aku itu...itulah filem yang bertajuk "SANG PEMIMPI"....

time goes...diri ini x boleh menghadap sgt dgn buku...tepu nanti..hehe...(padahal malas)..kehkeh...Dah lama tak tepon kampung....apa la keadaan mak bapak aku agaknyer...semoga sihat sahaja la hendaknya...I miss them too..

Buat kawan lain yang berada di bumi barakah ini...teruskan study dengan penuh sabar dan cekal..gengam matlamatmu kuat-kuat...dan aku ingin berkogsi ayat yang di ambil dari filem yang aku tontoni malam tadi "BUKAN SEBERAPA BESAR MIMPI KALIAN..TAPI SEBERAPA KALIAN UNTUK MENDAPATKAN MIMPI ITU"...

Selamat berjuang juga untuk teman-teman aku di tanah air..kamu semua mentorku untuk terus berjaya..x kesah la walaupun aku lama sedikit di bumi barakah ini..aku tetap mengingati kalian di setiap helaian doaku selepas solat insya allah....yang sudah selesai degree...capailah cita-citamu...yang di permulaan master....teruskanlah..aku senang sekali mendengarnya..walaupun hakikat diri ini sangat kerdil disisi kalian....salam ukhwah dariku yang full of shortcomings...=)




.......................................................................................................................................................................
*Especealy buat kawan sy yang di Taman Ixora, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang...yang sedang menjaga maktoknyer..semoga tabah dengan ujian tuhan...teruskan menjaga maktok...saya hanya mampu berdoa....

Wednesday, December 29, 2010

Hero kami dah balik malaysia

Pagi sebelum beliau pulang..sempat lagi kami satu rumah dapat sanad pergerakan dalam solat...siap video lagi..huhu..JAZAKALLAHU KHOIRAN ya habib....cuma time ni..seorang ahli bait aku tak dapat nk join sekali..sebab ada urusan luar...(rugi bebenor ko ai) hehe...

Post terakhir sebelum meninggalkan rumah tersayang


~masing-masing senyum dalam hiba la kononyer..hehe..dari kiri:den-qu-ana nahnu~


~ketika berada di depan pintu masuk cairo international airport~


~dan ini juga pic yang terakhir..namun ai tetap berada jauh dari kami...kenapa ai...kenapa???hehehe~


~sempat lagi aku dapat bermasam-masam muka dengan sorang ahli bait aku yang manja ni..hehe~



ha..ni la dia hero melaya...(abaikan kata-kata ini)

~Buat kekandaKU broKU..emakKU..abangKU..iaitu ustadKU syafiq bin ilyas..semoga selamat sampai pulang ke tanah air...semoga segala harapan yang diimpikan di tanah air dapat menjadi realiti i'allah...kami disini amat merasai pemergian ustad...moga semua ketetapan ini ada hikmah pada kita semua..AMEEN~




p/s:ni la dia mamat yang nama dia ai..singkatan dari mohamad aizuddin (sory ai..aku promote murahan untuk ko..hehe...)

Wednesday, December 22, 2010

Al-quraan itu penyembuh


Saat hati ketika ini sangat tenang...apa yang dapat aku rasakan...sukar untuk diterjemahkan dengan penulisan di posting untuk kali ini...sejak selesai solat subuh pagi tadi dan selepas solat isyak dimalam harinya...rasa tenang je...dah lama aku inginkan perasaan sebegini...dalam sedar tak sedar..aku juga takut..apa yang aku rasa bahagia ini..tak sama bahagia disisi tuhan robbull alamin....ya robb!!!..selamatkan hambamu ini...arjuk!!..

Apakah mungkin penangan 3 kali bacaan yasin...pada waktu pertamanya seusai solat subuh....waktu keduanya seusai mesyuarat rumah (waktu dhuha)...waktu ketiganya waktu diantara magrib dan isyak....sambil solat hajat khasnya untuk syeikh aku dari indonesia syeikh husni ginting...dan di niatkan sekali kepada tok guru ustad aku yang baru kelmarin meninggal dunia Habib Sy Syed Zain B Syed Hussin Al-Habshi...dan juga seorang neneq kawan maya aku yang sedang sarat sakit di malaysia..

Bulan exam..bulan ibadah...saje aku copy paste ayat seorang kawan di fesbok ni...i like it..coz time2 pekse ni la..semua cam malaikat..saling bermaaf-maafan..yang tak kenal jadi rapat...yang jauh terasa dekat je bila nak study sama-sama...walhasil..bukan aku nk mengatakan semua ni lakonan..but ok la.....nak buat cemana kan...nak cakap pon x best..sebabnya nanti ada yang bisik-bisik"paku dulang paku serpih"..baik zipp mulut ni
kemas-kemas ...yerlah..kita sebagai manusia adakalanya di atas..adakalnya di bawah...sendiri mau ingat la beramal tu niatnyer harus gimana gituuu....





Tuesday, December 21, 2010

Ayam masak kunyit


Setelah dua hari menyorok dirumah..akibat mood diri yang malas nk kuar umah dan ditambah lagi cuaca sangat sejuk yang tak menentu membuatkan aku selesa untuk di quaritin di rumah..hehehe...petang tadi aku mula menggerakkan dua belah kaki ini untuk menziarahi kawan-kawan yang berada di hayyu sabi'...


Tapi sebelum sampai ke destinasi...aku sempat melayan satu pingan satu cawan kat satu restoran ni...menu yg dah lama di idam-idamkan....klw
mael x ajar aku makanan ni..mesti aku x angau....satu set nasi putih dan ayam masak kunyit+pedas....dan air gas oren mirinda...opss...air gas...sekali sekala je....itu pun tetiba teringat mak aku...tu yg terambil..dan terminum...hehe...saje nk bgtw...mak aku suka oren mirinda...lagi-lagi ada buah nenas..mmg dia akan campur air dgn buah tu...asal mana selera dia pon aku x tw....mybe dulu muda-muda..bapak aku ajarkan dia tyme honeymoon kat hawai kot.......hehehe..(nonsense)..


ingat nk ajak lutfi join sekali..cuma aku takut aku yg kecewa..sebab mood dia kadang-kadang lincah..kadang-kadang blur je...lagi la pas asar...mood bangun tido agaknye..hehe..nak ajak jepon.....mustahil...aku balik malaysia nanti kita hangout kat restorang alif ea pon?...ke dah x pandang kat restoran mamak tu..ke ko berubah pandangan kat seoul garden city square???...hehe...apa-apa pon...aku ada hagah nk bisik kat ko ni..."tolong la update blog ko tu...besawang giler dah tu...kemaskan la sikit ea.."haha...ok jepon...chill....(sebenarya aku nak taw perkembangan ko kat malaysia...ym on9 just by i'm mobile je......)





inspirasi hati

Bila sendirian fikiranku buntu
Mengingati dirimu
Dikau tiada lagi di sisiku
Hatiku sayu bertambah pilu

Kasih kau inspirasiku
Kau mengajarku erti kehidupan ini
Takkan ku lupakan nasihatmu
Kerna ianya berguna untukku

Seringkali aku berdoa pada-Nya
Agar tabah menyusuri hidup ini
Ya Allah berilah ku kekuatan
Untuk tempuhi dugaan yang mencabar

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepada-Nya

Seringkali aku berdoa pada-Nya
Agar tabah menyusuri hidup ini
Ya Allah berilah ku kekuatan
Untuk tempuhi dugaan yang mencabar

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepadaNya, o ho…

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepada-Nya

Walau dirimu tiada lagi
Tapi hatiku tetap kepadamu
Kenangan bersamamu subur mewangi
Takkan luput dari ingatanku
Takkan luput dari ingatanku…

Tajuk Nasyid : Inspirasi Hati
Artis : DeHearty

Monday, December 20, 2010

peringatan di subuh hari 2005

Nasihat itu mudah, yang sulit adalah menerimanya; karena terasa pahit oleh hawa nafsu yang menyukai segala yang terlarang. Terutama di kalangan penuntut ilmu yang membuang- buang waktu dalam mencari kebesaran diri dan kemegahan duniawi. Ia mengira bahwa di dalam ilmu tak bersari itulah terkandung keselamatan dan ke bahagiaan, dan ia menyangka tak perlu beramal. Inilah kepercayaan filsuf-filsuf.

Ia tidak tahu bahwa ketika telah ada pada seseorang ilmu, maka apa yang memberatkan, seperti disabdakan Rasulullah saw, "Orang yang berat menanggung siksa di hari kiamat ialah orang yang berilmu namun tidak mendapat manfaat dari ilmunya itu."

(karangan kitab imam al-ghazali-ya ayuhal walad-)

Friday, December 17, 2010

SITI HANIS IZZATI




Pernah suatu ketika dahulu..aku ingat lagi umurku seakan-akan 4 hingga 5 tahun...aku cuba meminta sesuatu yang lucu pada mak aku....dan bapak aku hanya mampu tersenyum dan terus men'nyer yumkan diri sediri...korang taw apa aku minta waktu tu....aku minta"MAK!!!..nak adek!!!!..."hehe....padahal ketika tu mak aku sedang berumur 45 tahun atau lebih la...ala bebudak beb...mana tw semua tu..sbb aku tgk mak aku time tu..muda lagi peeerr....cam cikgu pencen lagi..(tambah-tambah)...hehe..bila akak sulung aku dapat cahaya mata pertama...aku la org paing gembira..sbb aku rasa..aku dapat apa yg aku nak selama ini..hehe...setiap makcik-makcik yang hadir ke umah akak untuk melihat bayi baru...habes semua aku bilang kat diorang.."ni adek saya...ni adek saya...ni adek saya"...hehe...so funny...sbb tu dah besar-besar pon so fani...(funny la sangat)..

Jikalau dulu ketika dia masih baby....aku anggap dia adek...bila dah buleh main tenteng sikit-sikit ngan aku ...aku anggap dia anak sedara...bila masing-masing dah besar dan masuk universiti..aku anggap dia sebagai adek,anak sedara ,dan kawan...terima kasih nis kerana senang berkongsi cerita....

Sekarang ni dia dah di universiti cam aku gak..sama-sama membesar...sama dapat meneruskan pelajar ke tahap sekarang ni..tapi mimpi dia dalam pelajaran ni demand sikit la dari aku..cuba nk memiliki syarikat besar la pastu nk suh aku kerja bawah dia (hampeh)...nk ambil lesen halikopter la bagai...nonsense habes...but she's very-very clever...sekarang dia belajar kat universiti teknologi petronas(utp) kat perak sedang mengambil kom bissness....dia kata nk lumba ngan aku ttg sapa habes belajar dulu...ceett budak kecik ni..cabar aku plak...(dalam hati dah gegel dah...)hehe..

ok la mood study was coming ni....more staytude on my bloq orite...=p

~Gambar di ambil dari keratan surat khabar berita harian 22 ogos 2009 at sekolah menengah sains sultan iskandar mersing johor~

Thursday, December 16, 2010

Ijazah hari asyura

Salam hari asyura pada semua kawan-kawan yang mengenali sy...tak kira yang baru kenal semalam atau pon sejak di bangku sekolah lagi..bagi saya..kawan-kawan adalah aset penting dalam kehidupan seharian saya...

Harini dalam sejarah aku sendiri...pertama-tamanya dan selama-lamanya ingin memanjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi (alhamdulillah) kerana memberi aku peluang untuk bertemu dengan para kekasihnya di mesjid al-azhar yang terkenal dengan kemasyhuranya suatu ketika dahulu hingga sekarang...dalam majlis ijazah ammah sanad tentang hari asyura...




kalau tahun sebelum ini...tahun 2009....jumlah kehadiran mencecah ke 200 orang...tak kira pelajar mahupun orang biasa...hadir sekadar mahu menerima ijazah suci tentang hari asyura....tetapi pada tahun ini...sungguh menakjubkan!!!...dianggarkan lebih dari tahun sebelum ini...masyallah...dalam kehancuran umat pada masa kini..masih ada segelintir lagi yang cuba menghidupkan majlis2 seperti ini...subhanallah...semoga allah memberi hidayah terus menerus pada sang pendengar...


Waktu ni..aku pegi dengan so jobot lagi....baik betul tuanye....suka ajak aku kesana sini....berganda2 pahala tuanya dapat...subhanallah...bila naik jobot orang..terasa mahu memiliki jobot sendiri pula...tak pelah...kumpul duit slow-slow...ada la tu nanti i'allah (pujuk hati)...hehe.



bila malam tiba..kepala terasa pening sekali..berdenyut-denyut rasanya...ingat nk makan pil barakah..tapi lupa..mana ntah aku letak...pil vitacid pon ntah kemana...cuba membaringkan diri selepas solat magrib...akhirnya....sejam selepas itu terbangun dan terus ambil wudhuk untuk menunaikan solat isyak....hati ini seringkali terbayang-bayang wajah mak di kampung...bila terasa pening..mesti mak picit-picitkan...siap ada air milo lagi disebelah...kekadang aku tipu-tipu pening pun..mak aku tetap sediakan minuman...jahat sungguh aku...aku tipu sebab malas nk g kebun pagi tuh..sebab ngantuk sangat...hehe...ala..lagipun mak aku tw...aku ni mmg pemalas klw dah malas...tapi rajin gile klw dah rajin...(cover diri)..hehe.

Wednesday, December 15, 2010

Aku,Dia dan Jobot

First rancangan nak pegi pejabat pos kat belakang istana abdeen tuh..tapi pejabat sudah tutup awal plak..oleh kerana waktu berbaki 3 jam lagi akan masuk waktu magrib...kawan aku ajak pegi maqam...aku tanpa berfikir panjang terus mengangguk..ingat baru nak ajak jalan-jalan kat tepi sungai neil...tapi bila terdengar nak pegi maqam seorang imam yang pernah mengoncangkan dunia suatu ketika dahulu...musnah terus impian nafsu dek hati yang dah lama tak menziarahi mazhab al imam as syafie rahima alah ta'ala..

Alhamdulilah dengan izin allah taala...hanya memerlukan 20 minit lebih untuk sampai kesana dengan selamat dan aman...tetapi tidak pula ketika pulang...trafik jem strawberi yang membuatkan kami terlewat sebentar.....

Sesampai disana...terasa bening sekali perasaan ini..tak tahulah nk kata ye ye o ke poyo ke hapa ke tentang perasaan hati time tu..sampai-sampai terus menziarahi maqam imam mulia idris bin muhamad as syafie....kemudian baru la kami solat asar berjamaah di kawasan dalam maqam....ku cuba segala upaya untuk memanjatkan doa yang aku harapkan dan aku cuba menyebut satu persatu nama ahli keluargaku..sanak saudaraku...sahabat-sahabatku agar tuhan lebih merasa seakan-akan aku benar-benar meminta pertolongan kepadanya.....moga doa-doaku tadi petang...dapat di dengari oleh allah ta'ala..lantas memakbulkanya...ameen...


p/s
Tanda beradab bila masuk mesjid....perlu solat tahayyatul masjid...
Tanda beradab bila masuk masjidil haram...perlu tawaf kaabah...
tapi bila dalam mesjid ada maqam... adabnya perlu ziarah maqam dahulu..barulah solat tahayyatul masjid..


pintu gerbang menuju ke maqam...dia atas mesjid ada sebuah sampan menandakan pergorbanan beliau ketika menuntut ilmu agama islam


di hadapan mesjid as syafie ra


di hadapan maqam imam as syafie ra


ai dan jobot usangnyer since 1983

Aku dan Mereka ...

~Islam bermula dalam keaadan asing dan akAn kembali asing~

aku memerhati mereka disana....
hidup penuh keseronokan...
siang malam asyik bersukaria...
tidak jemu mencari hiburan...
sedangkan aku terasing disini...
tidak byk yang menghibur diri...
kerana aku lebih bimbang...
dibuai kelalaian dunia...


aku memerhati mereka disana...
hidup penuh kegembiraan...
sentiasa mengejar impian...
mengapai cita-cita tinggi..
sedangkan aku terasing disini..
tidak punya keinginan tinggi...
kerana aku lebih takut...
matlamat akhirat tak pasti tercapai...


aku memerhati mereka disana...
hidup penuh kesenangan...
berlipat kemewahan...
berganda harta kekayaan...
sedangkan aku terasing disni...
tidak punya apa-apa...
kerana aku lebih risau...
amal ibadat tak mencukupi...


aku memerhati mereka disana...
hidup penuh kebahagiaan...
menikmati indahnya hidup berteman...
saling merindui dan mencintai...
sedangkan aku terasing disini...
hanya duduk bersendirian...
kerana aku lebih khuatir...
diri melanggar batas menjejak zina..


aku memerhati mereka disana...
hidup penuh kebanggaan...
mengena pelbagai hiasan diri...
menarik perhatian ramai..
sedangkan aku terasing disini...
tiada yang sudi memandang...
kerana aku lebih rela..membungkus diri melindungi maruah...

Tuesday, December 14, 2010

Cemburu dan diri



Sifat cemburu ini adalah naluri manusia yang sememangnya amat sukar dibendung. Banyak jenis cemburu... Ada yg positif & ada yg negatif. Bila kita cakap pasal cemburu ni, dah tentu ramai yang menuding jari & mengaitkannya dgn kaum hawa. Ramai beranggapan bahawa org perempuan kuat cemburu. Sebenarnya dalam soal ni, kita tak boleh nak tuduh sesapa pun, samada lelaki mahupun perempuan. Sifat cemburu ni ada pada setiap manusia. Cuma kita perlu bijak dlm mengawal perasaan cemburu tu. Jadi fikir-fikirkanlah yg mana baik & yg mana buruk.

Sebelum menulis satu posting..aku sangat terkesan dengan penulisan seorang mamat medic ni...bagi aku dia mmg seorang genius...quraan 30 juzuk dalam dada....bahasa inggeris luar kepala....karya khat yang penuh makna...bahasa arab boleh tahan juga...hurm...semua penulisanya sangat bagus sekali...mulalah aku terdetik di dalam hati...alahai..cemburunya...

Kadang-kadang aku terpikir...mungkin dia salah seorang anak-anak dikalangan mak ayah yang pandai dan kaya kot...kelas-kelas tambahan sana sini..bahasa inggeris memang dah jadi hadaman sejak lahir lagi...dan kreativiti insan yang baik mungkin dari suasana ahli keluarga yang mementingkan pelajaran dan masing-masing berlumba antara satu sama lain untuk mendapatkan yang terbaik dalam perigkat adik beradik dan seterusnya..hurmm...

Dia memang bertuah...dia memang roll model...cukup la aku mengenalinya dari seorang kawan dan aku biarkan sahaja diriku melihatnya dari jauh...kerana aku tahu...siapa lagit..siapa bumi...dua tempat yang berbeda pada nama dan sama pada tuan yang penciptanya..namun perbezaanya kedua-duanya amat ketara....


-------------------------------------------------------------------------------------

BTW..arini ada futsal..bestnyer..dah lama x main..rasa nk main sampai semput..hoho..lagipon esok kuliah cuti...lagi best rambut dah macam xavi hernandase dah..hehe..alhamdulilah rambut dah mula menular...klw x dah cam budak gangster dah..hehe...buat lari market jer...hehe..

Kepada mak dan bapak yang acik rindui selalu...terima kasih kerana bagi izin agar x balik pada pada akhir bulan ni..walaupun acik yang minta pada awalnya..setelah memikirkan kembali..ada baik dan lebih baik pulang ke pangkuan keluarga saat bulan suci ramadhan menjelang..mekasih mak...=D...Dan x lupa nk ucapkan pada kakaku yang gedik sekali tapi baik hati...tahniah kerana telah menerima seorang lagi cahaya mata istimewa yang bakal menambahkan lagi keceriaan rumah papan akak tu ye....hehe...

Sunday, December 12, 2010

Siapakah dia

Baru sahaja aku mahu menulis satu posting baru untuk tatapan sahabat-sahabat aku...tetiba mata melihat jam yang menunjukan 3 jam lagi masuk waktu untuk aku menidurkan diri..maka tanpa segan silu aku cuba ringkaskan apa yang aku alami harini...

Sebagai seorang mahasiswa...seseorang itu harus ada disiplin diri yg kuat..bila waktu belajar..harus belajar bersunguh-sunguh..bila waktu bermain...mainlah sunguh2...dan jadikan setiap hari kamu itu harus ada satu pekara baru untuk kamu ketahui..tidak kiralah apa pun yang baru asalkan ia bukan sesuatu yang membuatkan kita lemah dalam belajar...

Harini alhamdulilah aku dapat bnyk perkara baru yang selama ini aku tak pernah tahu...tak kiralah dari bacaan harian aku atau pun dari sumber kawan-kawan ketika berbual....seharusnya aku meminta maaf kerana aku tak dapat nk kongsi cerita yang ambo dapat di posting kali ini...kerana waktu untuk mengulangkaji amat cemburu sekali...(start poyo)hehe...

Tetapi kawan-kawan....bukankah kita pernah mendengar kata-kata iman al ghazali dalam karangan kitabnya yang berbunyi"jadikanlah diri kamu untuk hari ini lebih baik dari semalam","jika semalam sama dengan hari ini,maka kamu telah tertipu" dan "jika hari ini lebih teruk dari semalam,maka kamu telah dibisikan oleh syaitan yang di rejam"...semoga kita dijauhkan dengan amalan yang sia-sia..dan semoga kita mendapat petunjuk dari allah s.w.t di setiap masa...aminnn

Pada kawan-kawan yang setia membaca di halaman blog aku ni...DAN seorang pakcik yang terlalu baik pada anknya kerana sudi meng-emelkan setiap posting-posting sy ni..dan terimalah sebuah kata-kata yang ingin saya kongsi bersama:...


Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu
solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi
Sulaiman a.s


Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa
musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu
sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir
senyuman.


Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan
tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.


Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada
sentiasa menumpuk - numpukkan harta.


Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun
masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.


Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang

mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa
amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata
memandang.


Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak
membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.


Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak
kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa
neraka.

Saturday, December 11, 2010

makan je kau ni!!!

pagi hari ini amat sejuk sekali..sesekali pekena air milo panas sodap jugak..namun itu hanya ilusi yg tidak mungkin akan terjadi kerana..x de orang yang akan buatkan untuk aku..kerana..terang-terang dalam umah aku ni..semua x da milo..kecuali aku...hehehe..itupun bingkisan sebulan lepas yang mak dan kawan-kawan manja aku kirimkan pada aku...dan aku pon simpan baikkkkk je....dalam celah-celah sangkutan baju..hehe...kedekut betul aku..hehehe....

kul satu tgharini aku ada kelas usul fiqh nashi...kemudian harini plak aku di jadualkan untuk memasak..so aku masak awal la...sblm g supermarket ingat nk masak spegheti sardin...tapi selepas balik dari supermarket..teringin plak nk mam nasi ngan lauk sardin.sbbnya...tetiba teringat kat mak aku plak...klw penat...mak aku suka masak sardin je sbb ia amat simple dan lazat..so aku pon masak campak la...hahaha....(kalau nk taw...kawan aku kata..perghhh...masakan cam mak-mak sey...)alamak..ambik baju letak dalam washing machini dan on sendiri la..hehehehe....apa-apa pon jgn percayakan aku...hehehe..

seterusnya...aku siap-siap g kuliah.tapi dokter x datang....tyer kawan-kawan indonesia dan negeria semua kata "doktur lam yak ti..musy maugud halian...musy gaii...dll..."..aku tunggu dengan sabar lagi untuk beberapa minit...kemudian tu...aku pon ghaib....go back la....

keadaan cairo pada petang ni amat suram sekali..lagi-lagi angin pasir yang sesekali menyinggah ke muka bangla aku ni...ish2..sabar jelah...dalam perjalanan balik..aku singah supermarket untuk beli sesuatu yg aku x pasti...akhirnya sebundle roti potong...mentega prisident...grape juice...spray serangga....(alamak kantoi bilik aku ada binatang...)...nyamuk la..asal ntah..masuk musim sejuk ni...nyamuk tetiba nk check in kat bilik aku...sekor dua x pe..ni bawak belah neneq dan atok lagi...ish2...sabar je la akakkkkk....=p

lagi 5 tapak lagi nk sampai umah..nafsu aiskrim2 tetiba dtg plak...makanya..tersinggah la aku ke kedai kek ni ha......apa lagi...seluk kocek kiri ada 5 genih...apa lagi sapu habes la..kebetulan..aiskrim tu dah lama aku usha-usha...last-last arini juga aku dapat rasa..umppp....sedap wei...hehehe...jgn tertelan2 air liuk ea yg tgh baca ni....hehehe...ala apa la sgt aiskrim mesir ni...air teh mak aku yang kat umah tu lagi sodap....(watever)..

mlm ni kawan aku x jadi buat kelas...so harini aku nk duk umah lagi...baca kitab la..pekse dah nk hamperrr...doakan aku ye kawan.kawan...maaf la aku cerita yg bukan-bukan...klw terasa nk makan aiskrim tu p la makan ye....silakan..hehehe...

Meng'adaptasikan kata-kata mak semalam

Emak kata jangan main cinta
Kerana cinta itu buta
Emak kata jangan pura-pura
Kerana akan menyesal jua


Emak kata jangan lawan kata orang tua
Kerana akan mendapat dosa
Emak kata jangan suka mengata
Kerana ianya sia-sia


Tapi, emak kata
Aku selalu lupa
Lupa untuk berjaya
Sekarang tak kata apa-apa
Hanya tau senyum je


Kini aku faham apa emak kata
Emak nak tengok aku berjaya
Emak nak tengok aku gembira
Aku tak mahu lawan cakapnya
Kerana aku sayang padanya


Emak ada kata jangan main-main
Belajar rajin-rajin
Kalau tak jangan teringin
Nak jadi macam orang lain
Lebih baiklah terus kahwin
Tak ada menyusahkan orang lain


Emak kata jagalah kawan
Kawan itu satu persahabatan
Keakraban dan juga persefahaman
Tiada perbezaan dalam kehidupan
Aku amat menghargai rakan
Dkau sahabat jgnlah lupakan kawan


Thursday, December 9, 2010

SMS pujuk

..sedang meng'usha mak bapak kawe untuk pulang bercuti awal pada tahun depan..







....Jawapannyer still pending....=[

Tuesday, December 7, 2010

Menziarahi guru

Bermulanya perjalanan ke destinasi yang x pernah aku datang sebelum ini pada pukul 7:35 pagi waktu mesir..destinasi ke umah ustad khalid al misri..

Sebut je nama dia..semua budak2 al-attas taw dgn seleng'nya yang selalu jadi bahan tawa di bibir budak-budak ni..misalnya...ya khimar....ya syaitonn...yang paling best sekali...ya buduuu..hehehe...aku mmg x boleh nk lupa semua yang dikatakanya itu td..tapi siapa yang rapat ngan dia..pasti saja tapak tangannya yang besar itu selalu singgah di permukan kulit muka..hehe...dan aku adalah salah seorang daripandanya..hehe..memag sakit dan malu...kerana tanganya yang besar sudah pasti dapat menutupe keseluruh muka aku...dan perasaan malu tu plak hadir kerana...pelajar perempuan yang berada meja barisan belakang sekali...owh...sungguh terajedis...hehe

ok la...cerita pasal perjalanan aku td...boleh pulak aku menyeleweng...x pelah kan....aku cerita sedikit pasal latar belakang ustad ni...x kenal maka x cinta...so...yang pergi keumah dia hanya 3 org je..sbb geng2 al attas lain dah gerak awal tyme kenduri kawen dulu..so aku yang kat alex tgh bercuti..x dapat nk join la..

Tak susah mana sbnrya nk g umah ustd khalid ni..cakap arab sikit je pastu sebut nama ustad khalid...terus sampai umah dia...alhamdulilah....dalam perjalanan x da apa2 aral yang melintang...mybe doa budak berdua ni di pandang oleh allah agaknya...(syukur)


Sesampai je...terus dia menjerit...ya lokman...naik sini yorrrrr....kebetulan umah dia tingkat satu...tu dia suh naik..hehe..dgr je suara dia...dalam hati cakap...(mmg x ubah2 ustad arab aku ni) hehe...




Serapan pagi yang di sediakan...

pas serapan pagi...ustad bawak kami bertiga ke kebun dia...mmg beshhh...hehe...aku rasa aku yang paling suka dgn kebun2 ni..sbb lagi dua org ni...org bandar...hehe..kat situlah kami di juadahkan dgn ulam2 yg segar...terbaik dari ladang la kononya...paling best sekali..makan terung muda yang bulat..perghh manis rupenyer...tapi klw yg kat pasar tu dah pahit..sbb dah tua..so dont trying in any supermarket....=p




ni adalah tanah perkuburan penduduk kampung ustad khalid...aku yang kat mesir ni pon terkejut dgn kubur diorang..sbbnya...klw kat cairo jenazah dia tanam 9 kaki..tapi disini hanya tanam di antara 3-4 kaki je....ish..meremang bulu tengkuk aku..hehe....salah satu faktor ditanam secara demikian adalah..aras air di bawah tanah amat hampir dengan permukaan muka bumi..mungkin jika di korek-korek tanah sedalam 8-9 kaki sudah terkeluar air yang sgt banyak....subhanallah...

rasanya cukup sampai disini...angin nk menaip dah lari la pulak...so tunggu la post yang akan datang i'allah..

Monday, November 29, 2010

Cebisan kata

Bismillah...

Tak terlintas didalam hati pun nak tulis post pada waktu ini (antara magrib dan isyak)..tapi sedang asyik membaca blog seorang sahabat yang alim lepasan dari Al-Azhar dan sekarang beliau berada di malaysia bersama isteri tercinta agaknya....satu bahagian teks terlihat yang membuat aku terpesona..bahagian itu adalah sebuah nasihat yang tulus dari tok guru aku sendiri yang hebat di mekah,mesir,dan indonesia...iaitu syeikh nurudin al banjari al makki...tanpa berlengah lagi aku terus copy bahagian itu untuk tontonan kawan-kawan yang rajin buka blog aku ni...semoga faedahnya besar di jiwa kita....

IRSYADAT AL FADHIL


Jangan tersilau dengan gelar PHD atau MA dan sebagainya. Penubuhan Al Maahadul 'All Littafaqquh Fiddin ini untuk mendapat redha Allah dan membawa misi dan visi Nasratu Dinillah Taala dan adda *watu ilallah Menuntut ilmu untuk menolong agama Allah, bukan untuk sijil, syahadah atau untuk dunia serta pangkat.

Terlalu murah kalau dengan ilmu hanya untuk mendapat gaji lumayan. Kalau belajar hanya untuk duit akan terhenti dengan duit, dapat duit tinggal ilmu.

Tanggungjawab kita lah terhadap ilmu di tanahair khususnya dan seluruh dunia umumya.

Siapkan diri untuk berkorban demi ilmu, agama. Ilmu untuk agama dan akhirat.

Bekerjalah untuk Islam, jangan biarkan musuh Islam mengukut tanah umat Islam dikeranakan ulama kita tidur sedang kita asyik bertengkar sesama sendiri.

Jadilah 'abidan lillah (hamba kepada Allah jangan 'abidan HI makhluk (hamba kepada makhluk). Menuntut ilmu harus ikhlas baru beberkat.

Berakhlaklah dengan guru yang kita mengaji dengannya. Mohon restu guru, dekati dan dampingi mereka merupakan kunci dan rahsia keberhasilan.

Hormatilah kitab-kitab, susun dengan baik dan terhormat, jangan letak sesuatu di atas kitab, membawa kitab jangan seperti menenteng ikan sahaja, dakapkan ke dada.

Akhlak juga harus besar sebagaimana besarnya kitab-kitab yang kita pelajari dan beramallah, jangan sampai belajar di kelas Tafaqquh tapi tak berminat untuk beramal.

Saya bukan seperti kebanyakan guru silat yang menyimpan langkah-langkah atau jurus-jurus maut yang mematikan dari diketahui murid-murid.

Sunday, November 28, 2010

Maafkanlah jika hati tak sempurna..

Artist : Opick
Lirik Lagu : Opick - Rapuh

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Wednesday, November 24, 2010

Ya Allah ampunkan dosaKu dan Dia


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Back to Reff.



Thursday, November 4, 2010

Sayu itu perlu


PROLOG

Dalam suasana yang agak sepi di rumah sahabat aku ini....tiba-tiba ingin menulis satu post untuk kawan-kawan di malaysia mahupun di bumi anbia' ini...

BERMULA KISAH

ketika ini aku sedang menunggu panggilan talipon dari agen haji yang berbangsa indonesia dan juga ingin dikenali sebagai agus (nama samaran)..pada awalnya..aku diberitahu akan di jangkakan bertolak dari cairo-saudi pada 25 oktober lalu..namun..tarikh itu seperti hari-hari biasa aku di mesir..dail dan terus dail...mesej dan terus mesej..ngobrol dan terus ngobrol..namun kata putusnya...mengharap keajaiban dari tuhan yang mengetahui segalanya...

setelah seminggu aku berdiam...akhir aku dapat tahu apa masalah sebenar yang berlaku...ini adalah kerana kerajaan arab saudi telah menahan lebih kurang 600 pelajar dari berbagai bangsa asing selain bangsa mesir yang sedang menuntut di mesir ini..sungguh aku dan rakan-rakan lain setelah mendegar berita itu...namun..apa tindakan seterusnya yang perlu diambil..

diberitakan lagi..kerajaan saudi memerlukan surat keizinan dari menteri negara masing-masing agar dapat melepaskan rakyatnya yang ingin menunaikan haji di tempat asing(mesir)...kegawatan ini membuatkan aku dan beberapa sahabat lain berjumpa dengan Pemangku duta mesir Encik Saiful..dan jawapan darinya amat memuaskan...dan beliau sedia menunaikan segala permintaan dari kerajaan arab saudi itu sendiri...

Kemudia aku cuba menalipon Agus(agen haji) untuk menyatakan hasrat untuk memenuhi hasrat kerajaan arab saudi itu..namun...jawapan dari agus agak menguji lagi perasaan aku saat itu...jawapanya adalah..surat yang dihantar oleh menteri dari indonesia juga masih tidak di layan oleh kerajaan arab saudi...oleh itu nasihatya pada aku.."usah la ustad..membuat surat atau sebagainya...kerana semua itu percuma...apa yang penting banyakkan doa agar tuhan memudahkan segalanya..."

keluarga dan sahabat baik dari tanah air dan tanah berkat ini sering bertanya kapannya mau berangkat..sudah jelas jawapan aku "tengah menunggu pangilan dari agen"...fuhh...mengeluh??..letih??..tidak sama sekali i'allah...kerana aku tahu semua itu ada rahsia yang sengaja tuhan sembunyikan dari aku dan sahabat-sahabat lain...

KULIAH TETAP KULIAH

Kuliah tetap di teruskan...atas salah seorang sahabat aku yang tak habis-habis push aku suruh pegi kuliah...dan push itu amat bagi makna bagi aku bila aku mengenakan amanah yang cuba aku pikul setelah hampir setengah abad di bumi mesir...dalam hati saat ini mula berbisik ''apa yang telah aku baktikan pada diri aku sendiri???"...ohhhhh...hurmmmm...





Thursday, October 28, 2010

Halawa telinga dan hati before i


Penyanyi: Raihan
Tajuk Lirik Lagu: Haji Menuju Allah

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Pergi haji
Ertinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Pergi haji
Ilmu tentangnya mestilah ada
Agar syarat dan rukun tepat sempurna
Sah dan batalnya dapat dijaga
Agar amalan hajinya tidak sia-sia

Tata tertib dan akhlak kenalah jaga
Buatlah dengan tenang serta tawadu'
Sabar dan tolak ansur mestilah ada
Jangan berkasar merempuh manusia

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
[ Haji Menuju Allah lyric found on www.lirik.my ]
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Setiap hamba
Pergi haji dengan segala yang baik
Hati yang baik akhlak yang baik
Harta yang halal hati yang bersih
Niat yang suci amal mulia

Tanah haram jagalah pantang larangNya
Pergi haji bukannya masa untuk membeli belah
Beringatlah betulkanlah niat kita
Moga-moga haji kita diterima

Jagalah pantang larangNya
Yang boleh rosakkan haji
Jauhkan maksiat dan yang sia-sia
Takutkan Allah yang esa
Ingat selalu padaNya
Agar kita sentiasa memiliki jiwa hamba

Pergi haji
Ertinya menuju Allah yang esa
Membawa hati dan diri yang hina
Memberi hadiah kepada Allah
Berhati-hatilah menghadapNya

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wan Ni'mata
Laka Wal Mulk
Laa Syarikalah

Friday, October 15, 2010

Kehebatan ayat kursi


Dari Anas bin Malik r.a. berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda : Apabila seseorang dari umatku membaca ayat Kursi 12 kali, kemudian dia berwuduk dan mengerjakan solat subuh, nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan dan darjatnya sama dengan orang yang membaca seluruh al-Qur'an sebanyak tiga kali, dan pada hari kiamat ia akan diberi mahkota dari cahaya yang menyinari semua penghuni dunia."
Berkata Anas bin Malik, "Ya Rasulullah, apakah hendak dibaca setiap hari?"

Sabda Rasulullah S.A.W, " Tidak, cukuplah membacanya pada setiap hari Jumaat."
Umat-umat dahulu hanya sedikit sahaja yang mempercayai rasul-rasul mereka dan itu pun apabila mereka melihat mukjizat secara langsung. Kita sebagai umat Islam tidak boleh ragu-ragu tentang apa yang diterangkan oleh Allah dan Rasul. Janganlah kita ragu-ragu tentang al-Qur'an, hadis dan sunnah Rasul kita. Janganlah kita menjadi seperti umat yang terdahulu yang mana mereka itu lebih suka banyak bertanya dan hendak melihat bukti-bukti terlebih dahulu sebelum mereka beriman.

Setiap satu yang dianjurkan oleh Rasulullah S.A.W kepada kita adalah untuk kebaikan kita sendiri. Rasulullah S.A.W menyuruh kita mengamalkan membaca surah Kursi. Kehebatan ayat ini telah ditearngkan dalam banyak hadis. Kehebatan ayat Kursi ini adalah untuk kita juga, yakni untuk menangkis gangguan syaitan dan kuncu-kuncunya di samping itu kita diberi pahala.
Begitu juga dengan surah al-Falaq, surah Yasin dan banyak lagi ayat-ayat al-Qur'an yang mempunyai keistimewaannya. Setiap isi al-Qur'an itu mempunyai kelebihan yang tersendiri. Oleh itu kita umat Islam, janganlah ada sedikit pun keraguan tentang ayat-ayat al-Qur'an, hadis Nabi dan sunnah Baginda S.A.W. Keraguan dan was-was itu datangnya dari syaitan.

Wednesday, September 29, 2010

ayam kampung pi masuk hotel

Setelah hampir dua minggu aku berjauhan dari umah tersayang..atas tugas menemani kawan yang keseoarang buat waktu tertentu ini..aku sangat merindukan suasana bening ketika dirumah...huhu..

malam terakhir aku bertugas menjaga kawan aku nih..aku di pelawa oleh kawan aku ni makan kat tempat ore2 berada gitu...kebutalan malam tu kitorang telah menghantar seorang profeser memerangkap penasihat bank takful malaysia di cairo international airport...

so berbalik pada tempat makan yang di pelawa oleh kawan aku tu..mmg x dinafikan..mmg kaki aku mengigil je nak naik kat tmpt tu..tapi aku cover-cover muka ore kampung la..hehe..

semua kawan aku yg order..aku x tw nk order apa..klw ada nasi lemak or goreng pisang..dah lama aku order..hahaha..maklumlah..ore kampung sokmo..hehe..

at least..mmg x puas la makan..hehehe..makanan kecik..harga macam boleh makan untuk 3 hari punya..mmg aku jakun or batak la dgn benda-benda ni semua..ni kalau mak aku tw ni..mesti dia jeling-jeling aku je..hehe..maklumlah..ore kampung..hehe

and last story buat masa ni...aku nk kogsi sedikit perasaan yang aku alami sekarang...."biar hidup susah,asalkan ko reti bersyukur!"






Monday, September 27, 2010

Memori semalam

Hari ini aku empunya situasi yang menyegarkan pegalaman yang hampir setahun lalu..menunggu bas yang menuju ke kuliah selama setengah jam amatlah memenatkan dan penuh kentensionan..namun dengan berbekalkan niat yang tulus dan mulus itu..akhirnya dapat juga ku bertahan hingga sampai ke kuliah dengan memakan masa selama lebih kurang 40 minit tambahan pula aku berdiri ketika itu..itulah perkara biasa yang dialami pada setiap indivindu ataupun mahasiswa-mahasiswa yang ingin kekuliah..



Sesampai sahaje di kuliah..hajat dihati ingin mengambil jadual sahaja,alhamdulilah..suasana masih teratur dan kawasan-kawasan kuliah semakin elite..tanpa membuang masa..aku menYENep jadual dgn handphone buruk aku ni ha..memula segan gak nk kuarkan..tiba-tiba ada seorang arab ni dah start..aku pon apa lagi..zassss...pastu terus balik..

Sebelum balik tu sempat lagi aku melihat kawan-kawan dari negara lain sedang membuat urusan kuliah bagi fasa baru ini....dengan mata yang birunya..rambut yang kuningnya...kulit yang hitamnya..jubah yang singkatnye...semua itu melambangkan budaya negara masing-,masing...niat dihati ingin juga turut serta mendaftar bagi fasa baru..namun..ke ngantukan amat dirasai sangat-sangat...

Sampai je dirumah..ingat nk masak..tapi mata ini berhajat sangat ingin dilelapkan untuk beberapa minit..maka berlayarlah aku...petang itu..selepas aku masak sayur lemak labu dgn jagung..terus aku ke umah johor rab'ah..untuk menyelesaikan tanggung jawab aku disana..



Malam ini selepas selasai program di umah johor,aku cuba menulis dengan hasrat agar pengalaman ini akan berlaku lagi...memang penat time-time belajar ni...namun..tuhan akan memudahkan segalanya jika kita ikhlas dan redha dengan segala ujian yang diberi...moga tuhan memberikan aku lebih kekuatan lagi untuk terus semangat belajar..

Wednesday, September 22, 2010

Happy bufday for arwa


Sanah helwa buat saudara saya mahu juga saya gelarkanya sahabat baik sejak dari form one di madrasah al-attas johor sehinggalah melanjutkan pelajar ke peringtkat ijazah di negara yang sarat dengan debu dan pasir..

Utusan dari kami untuk dikau wahai sahabat yang disayanggi..semoga umur yang semakin meningkat dengan deras,waktu yang hilang sepantas kilat,dapat dikau manfaatkan dengan sebaiknya..bila dikatakan siapa yang mahu berjaya..semua akan mengatakan ''ya sy mahu berjaya''..namun berjaya tidak akan datang melainkan dengan berusaha..

pesanan peribadi dari aku terhadap kau "tertawalah dengan segala rintangan,terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kejayaan" (sama-sama beringat k)

.................................................................................................................

Tepat pukul 9:40 semua hidangan dirumah arwa telah siap untuk dimakan..alwie dan abang telah memask sesuatu yang best dan pedas..sampai x bernafas aku dibuatyer..tq ye..selain dari itu..kek yg telah dibeli oleh aku sndiri di bawabah thaniah,bersama manisan mesir seberat 1/4 kilo..yang dapat meraikan hanya 4 org shaja..but itupon dah cukup kecoh dibuatyer ditambah dengan karenah abg alwie yg happening selalu..majlis dimulakan dengan doa selamat untuk arwa aka azzer..kemudian sesi pergambaran ringkas..kemudian upacara menyuap sampai ke hidung..credit untuk arwa..hehe..kemudia majlis diteruskan dengan pengisian perut dengan segala yang ada di atas meja..hehe...

pada kawan-kawan rapat yang x dapat hadir.atas alasan sakit,jauh,malas (hampeh)...kami hanya dapat kirimkan cerita soseh-soseh ini sahaja...sekian..wasalam..

Sunday, September 19, 2010

7 Tricks to a Speedier Metabolism

Perghh..mesti x caya kan..dengan penulisan aku buat pertama kali ini..hehe..ada la cikgu aku yang mengajanyer...hehe..Sumber dari dr google..hehe..ha...baca2..menarik ni..penat aku karang..klw slh.. sila betulkan ye.hehe..

ehem2..=D

Some people are lucky: They seem to be born with a naturally high metabolism and slender physique that requires little exercise and calorie counting to maintain. My mother, God bless her, is one such person. I am not! So it’s a good thing I love to run, bike and swim. But when SELF asked experts about the habits that slow metabolism, I was surprised by some of their answers—and guilty of a few no-no’s myself (see number 1...and 2...and...). Fortunately, these habits are also totally fixable. Start paying attention to them today, and you’ll become one of the lucky ones—or at least look like one—in no time!

1. Scrimping on shut-eye

Catching zzz’s may help you stay slim, reveals research presented at the annual American Thoracic Society meeting in San Diego. In the study of more than 68,000 women, those who slept seven hours weighed 5.5 pounds less than women who slept five hours or less. Pulling frequent all-nighters may slow your metabolism, impairing your body’s ability to utilize food and nutrients as energy so they get stored as fat instead, scientists say.

2. Stressing out

When you’re on edge, you’re likely to sleep less and eat more, which can affect your thyroid, a gland that produces hormones which regulate metabolism, body temperature, heart rate and more. If your thyroid’s not producing enough of those hormones, it can slow your metabolism and other body functions, leading to weight gain, depression and fatigue. Take time for yourself daily to keep both your thyroid and metabolism humming at optimal levels.

3. Skipping breakfast

People often tell me they hate breakfast foods; I tell them, find something you can eat within an hour of waking up! Missing a morning meal is the worst thing you can do. It slows metabolism and depletes your body of the fuel it needs to function optimally, explains celebrity nutritionist Joy Bauer, R.D. But what you eat matters as much as the fact that you eat something. Simple, unrefined carbohydrates—as in a breakfast muffin or pastry—signal the brain to release serotonin, a neurotransmitter that brings on calm when you most want to be up and at ’em. Also, your body digests simple carbs quickly, sending blood sugar soaring and then plummeting, resulting in an energy crash. Try to start each day with a breakfast that contains at least 5 grams of protein, which activates the production of norepinephrine, a neurochemical that increase heart rate and alertness. The nutrient also digests slowly, so blood sugar and energy levels stay stable. Try an omelet made with 4 egg whites, 1/2 cup chopped broccoli, 1/4 cup chopped onion and 1 oz lowfat shredded cheese; it delivers an impressive 22 g protein per serving.

4. Staying seated

Get out of that chair! Staying on your feet revs metabolism and doubles your calorie burn during workdays, a study in Diabetes reports. Sitting for a few hours switches off enzymes that capture fat in the bloodstream, but standing up and getting active reignites them. Surrender your seat when possible (e.g., during phone calls) to start reaping benefits.

5. Eating junk food

I love a French cruller as much as the next gal, but it turns out doughnuts can be double diet trouble. Not only do sugary, fatty treats add calories and fat to your daily tally (a Dunkin’ Donuts cruller packs 250 calories and 20 g fat), but they can also encourage your body to store more fat. Junk food might stimulate a gene that encourages your body to store excess fat, causing you to gain weight over time, a study in The FASEB Journal reveals. (In the study, mice without the troublemaking gene had 45 percent lower body fat after eating a high-fat and high-sugar diet for 16 weeks compared to critters with the gene who ate the same diet.) Quell a sweet craving with berries or an orange: They’re high in vitamin C, a nutrient that can help you sizzle up to 30 percent more fat during exercise, suggests research from Arizona State University at Mesa.

6. Falling into a workout rut

I hear it all the time: “I’ve almost reached my goal weight, but those last 5 (stubborn!) pounds just won’t come off.” Sound familiar? Weight loss can stall along the way partly because you get smaller. As you shrink, there is less of you to provide energy for, so you actually start to need fewer calories. These plateaus can last weeks, so rather than get frustrated, try new workouts or ways to eat healthy to keep your metabolism going strong and your body burning even more calories than before.

7. Dodging the weight room

Although cardio sessions turn up the heat and burn big-time calories (which is why I run, bike or swim most mornings and still enjoy dessert!), lifting weights helps you build calorie-burning lean muscle, says Jeffrey Garber, M.D., author of The Harvard Medical School Guide to Overcoming Thyroid Problems (McGraw-Hill). And with more lean muscle, you extend the burn to when you’re just sitting at your desk or in the car. Add weight-bearing exercises like planks, lunges, squats and tricep dips to your workouts three times a week, and you’ll see toning results like you’ve never experienced before!

Related Posts with Thumbnails