Monday, November 29, 2010

Cebisan kata

Bismillah...

Tak terlintas didalam hati pun nak tulis post pada waktu ini (antara magrib dan isyak)..tapi sedang asyik membaca blog seorang sahabat yang alim lepasan dari Al-Azhar dan sekarang beliau berada di malaysia bersama isteri tercinta agaknya....satu bahagian teks terlihat yang membuat aku terpesona..bahagian itu adalah sebuah nasihat yang tulus dari tok guru aku sendiri yang hebat di mekah,mesir,dan indonesia...iaitu syeikh nurudin al banjari al makki...tanpa berlengah lagi aku terus copy bahagian itu untuk tontonan kawan-kawan yang rajin buka blog aku ni...semoga faedahnya besar di jiwa kita....

IRSYADAT AL FADHIL


Jangan tersilau dengan gelar PHD atau MA dan sebagainya. Penubuhan Al Maahadul 'All Littafaqquh Fiddin ini untuk mendapat redha Allah dan membawa misi dan visi Nasratu Dinillah Taala dan adda *watu ilallah Menuntut ilmu untuk menolong agama Allah, bukan untuk sijil, syahadah atau untuk dunia serta pangkat.

Terlalu murah kalau dengan ilmu hanya untuk mendapat gaji lumayan. Kalau belajar hanya untuk duit akan terhenti dengan duit, dapat duit tinggal ilmu.

Tanggungjawab kita lah terhadap ilmu di tanahair khususnya dan seluruh dunia umumya.

Siapkan diri untuk berkorban demi ilmu, agama. Ilmu untuk agama dan akhirat.

Bekerjalah untuk Islam, jangan biarkan musuh Islam mengukut tanah umat Islam dikeranakan ulama kita tidur sedang kita asyik bertengkar sesama sendiri.

Jadilah 'abidan lillah (hamba kepada Allah jangan 'abidan HI makhluk (hamba kepada makhluk). Menuntut ilmu harus ikhlas baru beberkat.

Berakhlaklah dengan guru yang kita mengaji dengannya. Mohon restu guru, dekati dan dampingi mereka merupakan kunci dan rahsia keberhasilan.

Hormatilah kitab-kitab, susun dengan baik dan terhormat, jangan letak sesuatu di atas kitab, membawa kitab jangan seperti menenteng ikan sahaja, dakapkan ke dada.

Akhlak juga harus besar sebagaimana besarnya kitab-kitab yang kita pelajari dan beramallah, jangan sampai belajar di kelas Tafaqquh tapi tak berminat untuk beramal.

Saya bukan seperti kebanyakan guru silat yang menyimpan langkah-langkah atau jurus-jurus maut yang mematikan dari diketahui murid-murid.

No comments:

Related Posts with Thumbnails