Thursday, June 2, 2011

Nikmat persaudaraan

Assalamualaikum warahmatuallahi wabarakatuh

Temanku sekalian.

PROLOG
عَنْ أَبِي حَمْزَةَ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِىَ الله عَنْهُ ، خَادِمِ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَن
النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم قَالَ: ((لاَ یُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى یُحِبَّ لِأَخِيْهِ مَا یُحِبُّ لِنَفْسِهِ )) رواه
البخاري ومسلم.

Daripada Abu Hamzah Anas ibn Malik r.a., khadam Rasulullah SAW, daripada Nabi SAW, Bagindabersabda: Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri. Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.

Kasih sayang dan persaudaraan adalah antara tuntutan iman. lman seseorang mukmin tidak akansempurna sekiranya dia ada menyimpan perasaan benci terhadap mana-mana saudaranya yang seagama. Kedudukan kasih sayang dan persaudaraan dalam lslam amat tinggi dan penting. la adalah kekuatan kedua bagi umat lslam yang dapat mengatasi kekuatan senjata. Semua orang lslam adalah bersaudara, tanpa mengira rupa paras, warna kulit, bangsa dan sebarang perbezaan darjat.

Ya allah... kau hidupkanlah hati kami yang hampir mati ini dengan penuh kesedaran terhadap kesengsaraan yang di alami oleh saudara kami di palestin sana! Aku bermohon dengan sebenar-benar pohonan terhadapMU ya allah!

Al fatehah...

Keep smiling!

Lailahaillallah Muhammadarasuluallah,

02:16 pm.Abdeen House,Egypt.


6 comments:

Nazihah@Jiha said...

Persaudaraan ataupun dgn sebutan yg lebih Islami dipanggil ukhwah adalah antara perkara penting yang harus dititik beratkan bagi meneruskan keseimbangan dan kesinambungan dakwah yang dilakukan...(copy paste dr halaqah)

Ya allah... kau bukakanlah hati kami yang hampir mati ini dengan penuh kesedaran terhadap kesengsaraan yang di alami oleh saudara kami di palestin sana! Aku bermohon dengan sebenar-benar pohonan terhadapMU ya allah! ameen..

Al-Faatihah
keep smiling!

E n t o y C a i r o said...

kopipes bah..:)

ameen ameen.. ya robbal alamin..

Nazihah@Jiha said...

a'ah bah..kopipes

apa yg boleh di kopipes,kita kopipes..ingat tu err *merepek sdh*

E n t o y C a i r o said...

jiha:

hehehe...lucu!

Muhammad Iqbal said...

ukhwah fillah :)

E n t o y C a i r o said...

iqbal..

allah..segan ana...

Related Posts with Thumbnails