Thursday, July 7, 2011

NO MORE SUGAR


Assalamualaikum warahmatuallahi wabarakatuh

Temanku sekalian.

PROLOG


sekadar hiasan...

Today I tried to make a recipe my sister's favorites.Apa lagi if not masak asam pedas.Previously, if I cook, no one will say "you less tasty cuisine" Everything just looked down and eat. But on this day.so complain me in an all-out.

You want to know what mistakes I made? just because there is sugar in my cooking.oh my god. so far I am ... I have made a clear mistake on my cooking.anything I was lucky.I willing to be reprimanded by a friend of the sisters greeted by my own later.heh.Anyway,i want to say thank you to ustaz putera for the humble comment.You are the best bro! heh.

Alahai lecehnya speaking guna google.Baik aku guna bahasa english aku sendiri yang agak broken ni.so..we contineu about my lucky story ok..

Rupa-rupanya jika kalian hendak masak asam pedas.Tak letak gula pun takpa.Biarkan rasa manis keluar dari tomato itu sendiri.Gotcha!!.Tak pelah.Mungkin lepas ini aku perlu cuba lagi.tempoh nak pulang ke malaysia pun lama lagi.so usah kalot malot dok?heh..

Oleh itu kawan-kawan.aku sebenarnya ingin sekali hebat dalam masakan melayu ini.Tapi emak aku tidak izinkan dan dia hanya suruh aku hebat dalam masakan western saja.(jelir lidah).dah lah abaikan!.Tapi memang betul.Aku ini memang suka masak tidak kiralah masak campak ke sampai terjatuh-jatuh then kutip balik.Janji aku suka masak.itu sebab lah yang mak aku sayang aku lebih tu.Kerana suka duduk dapur dari mengurut kaki bapak aku kat depan.hoho.

Mood hari ini agak kucar kacir sedikit.Gaya penulisan pun agak serabai lagi serabut.Maklumlah dah habis periksa.Dan terus terang aku sangat tak suka dengan penulisan yang begini.Kerana bahasa aku penuh rojak dan asmah.Salah satu untuk menarik perhatian pembaca adalah dengan mengunakan bahasa yang agak teratur tanpa mengikut nafsu pengayaan bahasa kita sendiri.so aku minta maaf sangat jika ada yang tidak suka dengan entri kali ini.Assalamualaikum..

Keep smiling!

Lailahaillallah Muhammadarasuluallah,

09:32 pm.Abdeen House,Egypt.

14 comments:

Monster Siti said...

waalaikumussalam. hehe memang lah masak asam pedas tak pakai gula cik abg oi. haha mak kite tapenah kot masak asam pedas pakai gula :P

E n t o y C a i r o said...

monster siti:

haha..that y aku pelik.selama ni bebudak umah ni diam je..haha.sekali kantoi hambik!!.

Nazihah@Jiha said...

salam sayyidul ayyam!

haha =)

E n t o y C a i r o said...

jiha:

ya..syukran..

hampehhhhhhhhhhh...x pe x pe..heh..

Nazihah@Jiha said...

knp tak tukar jak,gula tu dgn madu..hehe

E n t o y C a i r o said...

jiha:

enough!!!!!!!!!!..nk kene sekeh budak ni taw..heh..

Nazihah@Jiha said...

aik,marah..nanti kena jual..hehe

tak sangka terer masak ya =)

E n t o y C a i r o said...

jiha:

naziha binti ....!!!!
jgn cabar sy bah..sy tempah flight turun sabah nanti....

Nazihah@Jiha said...

'binti' apa tu? bapa sy tnya..hehe

ya bah..serius lagi tu =)

E n t o y C a i r o said...

jiha:

ngade....heh.

Humaira' said...

ada org letak gula..-sebagai ganti ajinomoto. biasanya org2 yg tak suka MSG. campuran gula,asam,garam kalau seimbang akan mjadikn rasa masakan sedap spt kita letak MSG,cuma ianya tidak mjejaskan kesihatan kita.

sekian terima kasih..pesanan dari rancangan mari memasak yok2 ooh!

E n t o y C a i r o said...

humira:

i know that msg not good for our life..

anyway thank for ur nice tips mostly from ur popular tv show "mari memasak yok-yok ooh".

hahaha..

♥e'in♥ said...

wey! aq xpenah masak asam pedas letak gula!!!! hahahahaha.. ;p

E n t o y C a i r o said...

e'in:

hahahaha....jadi bahan lagi aku ni...arghhh!!

Related Posts with Thumbnails